Rijswijkseweg 392 2516 HP Den Haag 070-3992240 info@apotheekvanleeuwenhoek.nl

Hitte en uw medicijnen

Hoe kunt u uw medicijnen het beste bewaren als het warm is?
In de bijsluiter kunt u lezen hoe u uw medicijnen het beste bewaart. Zetpillen kunnen bijvoorbeeld smelten door hitte. Natuurlijk kunt u bij twijfel uw apotheek raadplegen.

Droge kast onder 25°C
Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast waar het niet warmer wordt dan 25°C een goede bewaarplaats. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed. Dit geldt alleen voor medicijnen waarbij er geen speciaal bewaaradvies op de verpakking staat. De badkamer is geen goede plek voor medicijnen, het is daar te vochtig.

Koelkast kan te koud zijn
Moeten geneesmiddelen bij hitte in de koelkast? Alleen als dit expliciet op de bijsluiter staat. Kijk naar het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter. Bel bij twijfel de apotheek.
• Zetpillen kunnen smelten door warmte. Maar ze mogen misschien niet in de koelkast. Let op het etiket of het bewaarvoorschrift.
• Vloeistoffen zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof horen niet standaard in de koelkast. Door kou kunnen in een drank kristallen ontstaan. Let op het etiket of het bewaarvoorschrift.
• Ook oog- en oordruppels en klysma’s horen niet standaard in de koelkast. Let op het etiket of het bewaarvoorschrift.
Het is een goed idee om deze middelen – als ze uit de koelkast komen – voor gebruik ongeveer 5 minuten op te warmen in de hand. Anders is het gebruik erg onaangenaam.
Bewaart u uw medicijnen in de koelkast? Zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Doe de medicijnen in een doos die niet gemakkelijk open kan.

Bij onduidelijkheid over het bewaarvoorschrift kunt u natuurlijk altijd advies vragen in uw apotheek.